هاشمی رفسنجانی، رئیس توأمان مجلس خبرگان رهبری و مجمع تشخیص مصلحت نظام که سالهاست آماج حملات تند و تیز گروهی تندرو- چه در دوران اصلاحات و چه در دوره فعلی- قرار دارد، مخالف شعار« مرگ بر ...» است.
مرور متن مصاحبه مفصل وی با ماهنامه مدیریت ارتباطات در تیرماه 89 که در آن ناگفتههای بسیار مهمی از وی برای نخستین بارمنتشر شد بر این قضییه دلالت دارد.آنجایی که وی میگوید: موافق نبودیم که در مجامع عمومی مرگ کسی را شعار دهیم. مثلاً در اجتماعات ما «مرگ بر بنی صدر» شعار داغ مردم بود که در نماز جمعه خواهش کردم که نگویند. «مرگ بر بازرگان» بود که خواهش کردم، نگویند. «مرگ بر شوروی» بود که گفتم الان با شوروی مشکل آنچنانی نداریم. درباره آمریکا هم گفته بودم.?
?وی ادامه میدهد: من ذاتاً با حرفهای تند و فحاشیها مخالفم و آنها را مفید نمیدانم.
خبرنگار از وی میپرسد: حتی آن موقع که فرمودید اوایل انقلاب تندروی میکردید؟
هاشمی میگوید: بله، گاهی تندروی میکردیم، ولی شعار مرگ بر فلانی را نمیپسندم. مرا یک اصل قرآنی به این روحیه رسانده است. قرآن از زبان خداوند به مسلمانان صدر اسلام که به بتها فحش میدادند– بت که مهم نیست- میگوید: «حق ندارید به بتهای آنها فحش بدهید؛ و لا تسّب الذین یدعون من دون الله» میفرماید: «بتها را سب نکنید، چون آنها هم متقابلاً به خدا بد میگویند و باعث گمراهی بیشتر آنها میشوید».
مرور این سخنان و آنچه که هاشمی در طول بیش از سی سال پس از انقلاب به زبان آورده است حکایت از مخالفت او با هرگونه تندروی سیاسی و شنیدن سخنان هیجانی و زودگذر از وی دارد.
این موضوع مورد توجه نخبگان مذهبی حاضر در مجلس خبرگان رهبری و شخصیتهای مهم سیاسی است؛ کسانی که در طول این سیوچندسال، در بحران های مختلفی که کشور و نظام را تهدید کرده ، از هاشمی به عنوان یکی از مهمترین ارکان حل بحرانها در کنار امام و رهبری نام برده اند.